Procedura Nr 3 - aktualizacja nr 1
PROCEDURA 3
„Procedury funkcjonowania w trybie stacjonarnym Publicznej Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Suminie w okresie ogłoszonego stanu epidemii w związku z zagrożeniem zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2”
Aktualizacja Nr 1 – stan na 18 stycznia 2021r.
§ 1.
- „Procedury funkcjonowania w trybie stacjonarnym Publicznej Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Suminie w okresie ogłoszonego stanu epidemii w związku z zagrożeniem zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2”zwane dalej „procedurami”, obowiązują od dnia 18 stycznia 2021 r. do czasu odwołania stanu epidemii przez organy nadrzędne.
- Niniejsze zasady ustala się w celu zapewnienia bezpieczeństwa wszystkim osobom przebywającym na terenie szkoły i ochrony przed rozprzestrzenianiem się choroby zakaźnej COVID-19.
- Zasady obowiązują wszystkich pracowników zatrudnionych w Publicznej Szkole Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Suminie, niezależnie od formy zatrudnienia, uczniów, rodziców uczniów uczęszczających do szkoły oraz osoby trzecie przebywające na terenie placówki.
- Za zapewnienie stosowania w placówce niniejszych zasad, odpowiada dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Suminie.
§ 2.
- Od 18 stycznia 2021 r. klasy I – III szkoły podstawowej pracują w trybie stacjonarnym.
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
- Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
- W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej (m.in. stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa).
- Przy wszystkich wejściach do budynku szkoły zamieszcza się informację o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcję użycia środka dezynfekującego.
- Wszyscy wchodzący do budynku szkoły zobowiązani są dezynfekować ręce.
- Wszystkim wchodzącym do budynku szkoły umożliwia się skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk – przy wejściach umieszcza się dozowniki z płynem dezynfekującym, które są regularnie napełniane.
- Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły (korytarz przy szatni/sali dydaktycznej klasy), zachowując zasady:
1) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi;
2) dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m;
3) dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
4) opiekunowie muszą przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
- Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w indywidualną osłonę nosa i ust do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej – zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.
- W szkole zapewnia się dostęp do termometru bezdotykowego:
1) Kancelaria szkoły;
2) Gabinet profilaktyki zdrowotnej;
3) Gabinet pedagoga szkolnego;
4) Sala 207 - wychowanie przedszkolne;
5) Sala nr 208 - wychowanie przedszkolne.
- Termometr bezdotykowy dezynfekuje się po użyciu w każdej grupie.
- W szkole zapewnia się taką organizację pracy i jej koordynację, która umożliwi zachowanie dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ograniczy gromadzenie się uczniów na terenie szkoły.
- Sale dla poszczególnych klas w miarę możliwości znajdują się na różnych piętrach budynku szkoły lub w oddalonych od siebie częściach budynku.
- Wyznaczone są węzły sanitarne dla poszczególnych klas i na poszczególnych piętrach.
- Uczniowie wchodzą do szkoły rotacyjnie i wyznaczonymi dla grup/klas wejściami (trzy wejścia).
- W miarę możliwości należy ograniczyć przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum (obowiązuje je stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych) i w wyznaczonych obszarach:
1) Wejście główne do budynku – dzwonek;
2) Pracownik administracji, o ile jest to możliwe, rozmawia i załatwia sprawę przez okno w kancelarii szkoły;
3) Pracownik administracji wprowadza, jeżeli to konieczne do kancelarii szkoły;
4) Pracownik administracji wyprowadza z placówki po załatwieniu sprawy;
5) Pracownik administracji prowadzi rejestr osób z zewnątrz – złącznik nr 1 do niniejszej procedury.
- W szkole obowiązują ogólne zasady higieny, w tym w szczególności:
1) Dezynfekowanie rąk (obowiązkowo przed wejściem do szkoły, szatni);
2) Częste mycie rąk: (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety),
3) Ochrona podczas kichania i kaszlu;
4) Unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
§ 3.
- W szkole obowiązuje ogólna zasada – każda grupa uczniów (klasa) w trakcie przebywania w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się z pozostałymi klasami.
- Każda klasa ma przydzieloną stałą salę lekcyjną, w której odbywają się zajęcia lekcyjne.
- Unikać należy zmiany pomieszczeń, która następuje w sytuacji zajęć z przedmiotów:
1) Zajęcia komputerowe;
2) Wychowanie fizyczne.
- Do klasy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, którzy w miarę możliwości nie prowadzą zajęć stacjonarnych w innych klasach.
- Nauczyciele po wejściu do sali dezynfekują powierzchnie dotykowe, w tym w szczególności: biurko, klawiaturę, monitor środkami dezynfekującymi znajdującymi się na biurku nauczyciela.
- Po każdej grupie uczniów na zajęciach komputerowych pracownik obsługi dezynfekuje powierzchnie dotykowe, w tym w szczególności: klawiatury, monitory, stoliki, mysz, itp. środkami dezynfekującymi znajdującymi się na biurku nauczyciela.
- Sprzęty sportowe i programowe należy dokładnie czyścić oraz dezynfekować lub korzystać z przyborów jednorazowych.
- Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp.
- Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować każdego dnia po zakończeniu zajęć.
- W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy oraz podłoga powinny zostać umyte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach.
- Uczeń ma przypisaną dla siebie ławkę, w której pracuje każdego dnia na wszystkich zajęciach.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce/koszyku.
- Uczniowie nie mogą wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
- Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu, we własnej szafce/koszyku.
- Należy wietrzyć sale lekcyjne, części wspólne (korytarze) przed rozpoczęciem zajęć, w trakcie trwania zajęć co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- Zaleca się, o ile warunki pogodowe na to pozwalają, korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły, w tym w czasie przerw.
- Zaleca się, o ile warunki pogodowe na to pozwalają, prowadzenie zajęć wychowania fizycznego na świeżym powietrzu, tj. w otwartej przestrzeni terenu szkoły.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
- W trakcie nauki muzyki uczeń:
1) powinien korzystać z własnego instrumentu;
2) instrument wypożyczony jest przypisany do jednego ucznia przez cały rok szkolny;
3) należy zrezygnować ze śpiewu chóralnego.
- Uczeń nie zabiera ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami.
W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka zobowiązani są zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.
- Przerwy śródlekcyjne uczniowie kl. I – III spędzają pod opieką nauczyciela, który organizuje przerwy dla swoich uczniów w interwałach adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 minut:
1) Przerwy boiskowe uczniowie spędzają pod opieką nauczyciela w wyznaczonych dla klas sektorach;
2) Przerwy w budynku szkolnym uczniowie spędzają pod opieką nauczyciela w sali lekcyjnej lub na korytarzu bezpośrednio przy sali lekcyjnej.
- Zajęcia świetlicowe:
1) odbywają się w świetlicy szkolnej, w miarę możliwości w grupach uczniów z danej klasy oraz w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki;
2) odbywają się w sali dydaktycznej przydzielonej dla klasy, w której odbywała się nauka, dla grupy uczniów z tej samej klasy;
3) do regulaminu korzystania z zajęć świetlicowych należy wprowadzić zapisy, dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii;
4) zaleca się zamiast środków do dezynfekcji rąk regularne mycie rąk wodą z mydłem;
5) środki do mycia rąk wodą z mydłem znajdują się w świetlicy szkolnej i każdej sali dydaktycznej;
6) środki do dezynfekcji rąk są rozmieszczone w świetlicy w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla wychowanków pod nadzorem opiekuna;
7) świetlicę należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem wychowanków oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji;
8) ze względu na ograniczoną powierzchnię pomieszczenia świetlicy na zajęcia świetlicowe będą przyjmowane wyłącznie dzieci rodziców pracujących i dzieci oczekujące na dowóz zamknięty po zajęciach szkolnych.
- W szkole organizuje się zajęcia pozalekcyjne:
1) zajęcia pozalekcyjne prowadzone są dla grupy uczniów z tej samej klasy;
2) zajęcia odbywają się w przydzielonej klasie sali lekcyjnej;
3) przy organizacji zajęć pozalekcyjnych przestrzega się procedur jak przy zajęciach lekcyjnych.
- W szkole uczniowie mają możliwość korzystania z biblioteki szkolnej:
1) dostęp do biblioteki odbywa się w wyznaczonych dniach i godzinach dla poszczególnych grup/klas;
2) uwzględnia się konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach.
- We współpracy z pielęgniarką środowiska nauczania i wychowania/higienistką szkolną, ustala się i upowszechnia zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia. Zasady korzystania z gabinetu i godziny pracy umieszcza się na drzwiach gabinetu i przekazuje nauczycielom i rodzicom za pośrednictwem e dziennika.
§ 4.
- Podczas pobytu w placówce, uczniowie i nauczyciele oraz inni pracownicy, nie muszą zakrywać ust i nosa, jeżeli nie jest to wskazane w przepisach prawa, wytycznych Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego a także w niniejszych zasadach.
- Maseczki powinny być stosowane w przypadku niemożności zachowania dystansu np. w czasie przerw w miejscach wspólnie użytkowanych - na korytarzach szkolnych, w szatniach szkolnych, sanitariatach, podczas zajęć świetlicowych, w których uczestniczą dzieci z różnych grup/klas.
- Podczas pobytu w szkole należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Wszyscy pracownicy wyposażeni są w środki ochrony indywidualnej, które mają obowiązek stosować w sytuacji kontaktu z rodzicem lub osobą trzecią, a także w sytuacji konieczności bezpośredniego kontaktu z uczniem lub innym pracownikiem.
- Przed wejściem do budynku umieszczone są dozowniki z płynem dezynfekującym do rąk oraz informacje o sposobie jego użycia oraz obowiązku dezynfekowaniu rąk przez wszystkie osoby wchodzące do szkoły.
- Rodziców i osoby trzecie wchodzące do szkoły, obowiązuje:
1) dezynfekowanie dłoni środkiem udostępnionym przy wejściach do placówki lub zakładanie rękawiczek ochronnych;
2) zastosowanie własnych maseczek zakrywających usta i nos;
3) nie przekraczanie obowiązujących stref przebywania – wejście od strony szatani szkolnej – korytarz.
- Na tablicy ogłoszeń przy wejściu głównym umieszczone są numery telefonów do organu prowadzącego szkołę, właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u osoby znajdującej się na terenie placówki.
§ 5.
- Dyrektor zapewnia:
1) sprzęt, środki czystości i środki do dezynfekcji, które zapewnią bezpieczne korzystanie z pomieszczeń szkoły, placu zabaw, boiska szkolnego oraz sprzętów, pomocy dydaktycznych znajdujących się w pomieszczeniu;
2) dozowniki płynu do dezynfekowania rąk - przy wejściach do budynku, na korytarzach przy drzwiach do sal zajęć, przy wejściu do sanitariatów, w stołówce szkolnej;
3) środki ochrony osobistej dla każdego pracownika (maseczki jednorazowe na nos i usta, przyłbice) oraz ogólnodostępne rękawiczki i maseczki ochronne dla pracowników mających kontakty z osobami trzecimi, w tym rodzicami i dostawcami;
4) plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk i instrukcje stosowania środków dezynfekujących do rąk, umieszczone w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych oraz przy dozownikach z płynem do mycia rąk i dozownikach z płynem dezynfekującym do rąk;
5) pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe, zaopatrzone w maseczki, rękawiczki, fartuch z długim rękawem i przyłbicę oraz płyn dezynfekujący do rąk (przed wejściem do pomieszczenia);
6) sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia. Rekomendowany jest kontakt z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość;
7) posiadanie termometru bezdotykowego (co najmniej 1 termometr dla szkoły) i dezynfekowanie go po użyciu w danej grupie. W przypadku posiadania innych termometrów niż termometr bezdotykowy konieczna jest dezynfekcja po każdym użyciu;
8) pojemniki z workiem do wyrzucania masek lub rękawic jednorazowych, które po zawiązaniu wrzucane są do pojemnika na odpady zmieszane;
9) pełną informację dotyczącą stosowanych metod zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony przez zakażeniem koronawirusem oraz procedurę postępowania na wypadek podejrzenia wystąpienia zakażenia u dziecka lub pracownika;
10) umieszcza przy wejściach do szkoły numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
INFOLINIA NFZ DOTYCZĄCA KORONAWIRUSA: 800 190 590
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W STAROGARDZIE GD.
Adres: ul. Kanałowa 5; 83-200 Starogard Gd.
- Telefon alarmowy: 699670418,
- Telefon sekretariat: 58 562 40 11
Oddział zakaźny – Pomorskie Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy w Gdańsku, Adres: ul. Smoluchowskiego 18, Gdańsk
- Telefon: 58 341 55 47
Służby medyczne:
- Pogotowie ratunkowe - 999
- Europejski Telefon Alarmowy – 112
ORGAN PROWADZĄCY SZKOŁĘ – GMINA STAROGARD GDAŃSKI
Adres: ul. Sikorskiego 9, 83-200 Starogard Gd.
- Telefon: 58 562 50 67
- Telefon: 58 562 22 44
KURATORIUM OŚWIATY W GDAŃSKU
Adres: ul. Wały Jagiellońskie 24; Gdańsk
- Telefon: 58 322 29 00
KURATORIUM OŚWIATY W GDAŃSKU Delegatura w Tczewie
Adres: ul. Gdańska 17A; 83-110 Tczew
- Telefon: 58 530 36 10
2. Dyrektor w szczególności:
1) na bieżąco śledzi i wdraża wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora sanitarnego, Ministra Zdrowia, Ministra Edukacji Narodowej;
2) przygotowuje wewnętrzne procedury bezpieczeństwa na terenie szkoły i czuwa nad ich bezwzględnym przestrzeganiem;
3) aktualizuje i upowszechnia wewnętrzny regulamin lub procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki placówki oraz zalecenia wskazane w przedmiotowych wytycznych oraz aktualne przepisy prawa;
4) przeprowadza spotkania z pracownikami i zwraca uwagę, aby kładli szczególny nacisk na profilaktykę zdrowotną, również dotyczącą ich samych. Do szkoły nie powinni przychodzić pracownicy, którzy są chorzy;
5) nadzoruje i monitoruje prace porządkowe wykonywane przez pracowników szkoły zgodnie z powierzonymi im obowiązkami, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno-higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, sprzętu sportowego, klawiatur, włączników, a także sprzętów na placu zabaw, boisku szkolnym;
6) przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji;
7) Nadzoruje i monitoruje bieżące dbanie o czystość urządzeń sanitarno-higienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu;
8) sprawdza czy w salach, w których spędzają czas uczniowie, pracownicy usunęli przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać i zdezynfekować;
9) komunikuje się na bieżąco z rodzicami, telefonicznie lub mailowo, w sprawach dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego uczniów;
10) pozyskuje zgodę rodziców/opiekunów na pomiar temperatury ciała ucznia jeżeli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych;
11) kontaktuje się z rodzicami telefonicznie, w przypadku podejrzenia wystąpienia
u ucznia choroby COVID-19;
12) informuje organ prowadzący o zaistnieniu podejrzenia choroby u ucznia lub pracownika;
13) współpracuje ze służbami sanitarnymi adekwatnie do zaistniałej sytuacji i potrzeb;
14) instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia wystąpienia zakażenia koronawirusem;
15) w miarę możliwości zapewnia taką organizację pracy i jej koordynację, która umożliwi zachowanie dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ograniczy gromadzenie się uczniów na terenie szkoły;
16) ustala indywidualny harmonogram/plan dnia (lub tygodnia) dla danej klasy, uwzgledniający, m.in.:
¾ godziny przychodzenia i wychodzenia ze szkoły,
¾ korzystania z przerw (nie rzadziej niż co 45 min),
¾ korzystania ze stołówki szkolnej,
¾ zajęć na boisku.
17) ustala bezpieczne zasady korzystania z szatni- różne godziny przychodzenia uczniów do szkoły, wyznaczenie dodatkowych miejsc do przebierania się grup/klas, obowiązek zakładania maseczek, umieszcza się środek do dezynfekcji rąk przy wejściu do szatni, obowiązek dezynfekowania rąk;
18) zapewnia bezpieczną organizację zajęć świetlicowych;
19) ustala i upowszechnia zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych organizowanych w szkole uwzględniających odpowiednio zasady dotyczące organizacji zajęć lekcyjnych;
20) ustala i upowszechnia zasady korzystania z biblioteki szkolnej oraz godziny jej pracy, uwzględniając konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach;
21) ustala i upowszechnia, we współpracy z pielęgniarką środowiska nauczania i wychowania/higienistką szkolną, zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia;
22) zapewnia uczniom korzystanie z dystrybutorów wody pod nadzorem opiekuna;
23) wprowadzi dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami prawnymi, np.
¾ obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy,
¾ w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych, tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązek osłony ust i nosa.
24) zapewnia miejsca/oznaczone pojemniki do wyrzucania masek i rękawic jednorazowych.
§ 6.
1. Każdy pracownik szkoły zobowiązany jest:
1) Bezwzględnie przestrzegać „Procedury funkcjonowania w trybie stacjonarnym Publicznej Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Suminie w okresie ogłoszonego stanu epidemii w związku z zagrożeniem zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2”;
2) stosować zasady profilaktyki zdrowotnej, w tym regularnego mycia rąk przez 30 sekund mydłem i wodą oraz odkażanie środkiem dezynfekującym, zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych i przy dozownikach z mydłem i płynem dezynfekującym;
3) kasłać i kichać w jednorazową chusteczkę lub wewnętrzną stronę łokcia;
4) dezynfekować dłonie przed wejściem do budynku, zgodnie z zasadami dezynfekowania rąk;
5) informować dyrektora lub inną upoważniona osobę o wszelkich objawach chorobowych zaobserwowanych u uczniów lub u pracowników;
6) nauczyciele i inni pracownicy szkoły powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący min. 1,5 m;
7) zachowywać dystans społeczny w odniesieniu do rodziców i osób trzecich w każdej przestrzeni min. 1,5 m;
8) przestrzegać procedury postępowania na wypadek podejrzenia wystąpienia zakażenia koronawirusem;
9) stosować środki ochrony indywidualnej, w które został wyposażony przez dyrektora, zgodnie z zasadami określonymi przez Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Konserwator w szczególności:
1) utrzymuje porządek i czystość na terenie wokół budynku szkoły;
2) regularnie dezynfekuje klamkę przy furtce wejściowej i poręcze przy schodach prowadzących do wejścia głównego, każdorazowo po przejściu większej (kilkuosobowej) grupy osób oraz codziennie przed rozpoczęciem zajęć w szkole i na koniec dnia;
3) utrzymuje w bieżącej czystości i regularnie dezynfekuje sprzęty i urządzenia na placu zabaw (przed rozpoczęciem zajęć w szkole, po zakończeniu zajęć każdej grupy i na koniec każdego dnia).
4) utrzymuje w bieżącej czystości i regularnie dezynfekuje sprzęty i urządzenia na boiskach szkolnych, w tym w szczególności bramki do piłki, nożnej, ręcznej, kosze do koszykówki (przed rozpoczęciem zajęć w szkole, po zakończeniu zajęć każdej grupy i na koniec każdego dnia).
5) na bieżąco i regularnie uzupełnia dozowniki na mydło, płyn dezynfekujący, ręczniki i papier toaletowy – nie dopuszcza do ich braku;
6) myje i dezynfekuje regularnie drzwi wejściowe do placówki (przed rozpoczęciem zajęć, każdorazowo po wejściu rodziców lub osób trzecich i na koniec dnia);
7) na bieżąco uzupełnia kartę monitoringu codziennych prac porządkowych ze szczególnym uwzględnieniem przeprowadzonej dezynfekcji;
8) wykonuje inne stałe prace określone w zakresie czynności na danym stanowisku pracy.
- Sprzątaczka w szczególności:
1) W czasie trwania zajęć:
¾ wietrzy pomieszczenia przed rozpoczęciem zajęć, w ciągu dnia co najmniej raz na godzinę oraz po zakończeniu zajęć;
¾ pełni dyżur przy wejściu do szkoły podczas przychodzenia uczniów na zajęcia;
¾ dba, aby w przypadku zgromadzenia się przed wejściem do szkoły kilkorga rodziców z uczniami lub uczniów – czekają oni przed budynkiem szkoły na odbiór ucznia przez nauczyciela/wyznaczonego pracownika szkoły z zachowaniem zasady: należy zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników szkoły jak i innych uczniów i ich rodziców wynoszący min. 1,5 m.
¾ myje i/lub dezynfekuje podłogi i inne powierzchnie w ciągach komunikacyjnych w czasie trwania zajęć i po ich zakończeniu,
¾ myje i/lub dezynfekuje poręcze przy schodach, włączniki światła, klamki, uchwyty w ciągach komunikacyjnych;
¾ myje i/lub dezynfekuje po każdych zajęciach używany sprzęt sportowy oraz podłogę;
¾ myje i dezynfekuje dystrybutory wody;
¾ myje i dezynfekuje toalety dla dzieci i personelu– w tym szczególnie klamki, uchwyty i pokrętła przy urządzeniach sanitarnych, dozowniki, deski sedesowe, muszle ustępowe, spłuczki, itp.
¾ dezynfekuje po każdej grupie uczniów na zajęciach informatyki powierzchnie dotykowe, w tym w szczególności: klawiatury, monitory, stoliki, mysz, itp. środkami dezynfekującymi znajdującymi się na biurku nauczyciela,
¾ przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji;
¾ wietrzy pomieszczenia, w których odbyła się dezynfekcja, aby nie narażać uczniów ani innych pracowników na wdychanie oparów;
¾ na bieżąco uzupełnia kartę monitoringu codziennych prac porządkowych ze szczególnym uwzględnieniem przeprowadzonej dezynfekcji;
¾ utrzymuje porządek i czystość na terenie wokół budynku szkoły – troska o klomby;
¾ nadzoruje stosowanie przez rodziców i osoby trzecie wchodzące do szkoły obowiązujących zasad (dezynfekowanie dłoni, rękawiczki, maseczki);
¾ monitoruje stosowanie się rodziców do zasad przyprowadzania i odprowadzania dzieci w strefie dla nich przeznaczonej – przed wejściem bocznym do budynku,
¾ pełni dyżur przy drzwiach wejściowych do szkoły podczas odbierania dzieci po zakończeniu zajęć,
¾ po przybyciu rodzica udaje się po dziecko, przyprowadza je i przekazuje osobie odbierającej, w wyznaczonej do tego strefie – przed wejściem do szkoły.
2) Po zakończeniu zajęć:
¾ myje i dezynfekuje podłogi, lamperie, klawiatury, drzwi i inne powierzchnie w salach zajęć, szatniach i innych pomieszczeniach szkolnych,
¾ myje i/lub dezynfekuje sale, w których odbywały się zajęcia, w tym w szczególności dezynfekowanie powierzchni dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, klawiatur, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach oraz sprzętów, pomocy dydaktycznych znajdujących się w pomieszczeniu;
¾ myje i dezynfekuje włączniki światła, klamki, uchwyty, siedziska i oparcia krzeseł, blaty stołów, z których korzystają dzieci i nauczyciele w salach, szafki w szatni (powierzchnie płaskie);
¾ myje i dezynfekuje dystrybutory wody;
¾ myje i dezynfekuje poręcze przy schodach, włączniki światła, klamki, uchwyty w ciągach komunikacyjnych;
¾ myje i dezynfekuje toalety dla uczniów i personelu– w tym szczególnie klamki, uchwyty i pokrętła przy urządzeniach sanitarnych, dozowniki, deski sedesowe, muszle ustępowe, spłuczki, itp.
¾ na bieżąco uzupełnia kartę monitoringu codziennych prac porządkowych ze szczególnym uwzględnieniem przeprowadzonej dezynfekcji;
3) Wykonuje inne stałe prace określone w zakresie czynności na danym stanowisku pracy.
- Nauczyciel w szczególności:
1) przed zajęciami odbiera klasę, z którą rozpoczyna zajęcia w wyznaczonym miejscu (przy wyznaczonym dla grupy/klasy wejściu do szkoły), udaje się z uczniami do szatni lub w miejsce zastępcze wyznaczone na szatnię dla danej klasy, czuwa nad bezpieczeństwem uczniów podczas przebierania się i udaje się z klasą do sali lekcyjnej, w której ma zajęcia;
2) czuwa, aby uczniowie przy wejściu do szkoły dezynfekowali ręce i zakładali maseczki. Uczeń zdejmuje maseczkę po wejściu do Sali, w której ma zajęcia;
3) odbierając uczniów nauczyciel zakłada maseczkę, dezynfekuje ręce, zachowuje dystans społeczny w odniesieniu do rodziców i osób trzecich w każdej przestrzeni min. 1,5 m. nauczyciel zdejmuje maseczkę po wejściu do Sali lekcyjnej;
4) dba o bezpieczeństwo uczniów podczas przerw śródlekcyjnych;
5) po zakończeniu ostatniej lekcji z klasą, ,przed opuszczeniem sali lekcyjnej, zakłada maseczkę i zobowiązuje uczniów do założenia maseczek, a następnie sprowadza uczniów do szatni szkolnej lub miejsca zastępczego wyznaczonego na szatnię dla danej grupy/klasy, dba o bezpieczeństwo uczniów do czasu opuszczenia szkoły;
6) w każdej sytuacji, gdy nie ma możliwości zachowania dystansu społecznego nauczyciel zakłada maseczkę;
7) w razie wystąpienia objawów chorobowych (po uzyskaniu zgody rodziców) dokonuje pomiaru temperatury termometrem bezdotykowym. Termometr będzie dezynfekowany po użyciu w każdej grupie;
8) zapoznaje codziennie uczniów na początku zajęć z zasadami funkcjonowania szkoły w czasie ogłoszonego stanu epidemii w związku z zagrożeniem zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2;
9) regularnie myje ręce wodą z mydłem oraz pilnuje, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety;
10) monitoruje warunki do prowadzenia zajęć – wietrzenie sali, występowanie objawów chorobowych u uczniów, dostępność środków czystości i ochrony osobistej, inne zgodnie z przepisami dot. bhp;
11) dba o przestrzeganie przez uczniów zakazu przynoszenia ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów zabranych z domu;
12) dba aby uczeń posiadał własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce/koszyku; pilnuje aby uczniowie nie wymieniali się przyborami szkolnymi między sobą;
13) na bieżąco monitoruje porządek na ławce szkolnej ucznia, w koszyku/szafce;
14) wietrzy salę, w której odbywają się zajęcia, co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć;
15) organizuje przerwy dla uczniów, w interwałach adekwatnych do potrzeb w klasach I - III, jednak nie rzadziej niż po 45 min.
16) korzysta z uczniami z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu zmianowości grup i dystansu pomiędzy nimi;
17) korzysta z uczniami z sali gimnastycznej; w sali gimnastycznej może przebywać jedna grupa uczniów; .
18) przestrzega zasady rotacyjnego korzystania z sali gimnastycznej, boiska szkolnego i przestrzeni wspólnych szkoły, w tym szatni i korytarzy;
19) przestrzega zasady ograniczania aktywności sprzyjających bliskiemu kontaktowi pomiędzy uczniami;
20) dbają o to, by uczniowie nie skupiali się i nie przebywali w bliskim kontakcie z innymi uczniami w trakcie swobodnej zabawy w sali lub na placu zabaw, nie mieszały się grupy uczniów z różnych klas;
21) nie organizują aktywności sprzyjających bliskiemu kontaktowi między uczniami;
22) bezwzględnie nie organizuje żadnych wycieczek, wyjazdów do kina teatru, wyjść poza teren szkoły;
23) myje i dezynfekuje ręce po każdej czynności porządkowej;
24) zachowuje dystans społeczny między sobą a innymi pracownikami placówki, w każdej przestrzeni podmiotu, wynoszący min.1,5 m lub zakłada maseczkę.
§ 7.
- Uczniowie przyprowadzane i odbierani są wyłącznie przez zdrowego rodzica lub osobę przez niego upoważnioną.
- Jeżeli w domu przebywa osoba w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji nie wolno przyprowadzać ucznia do szkoły.
- Osoba przyprowadzająca ucznia do szkoły musi pamiętać o konieczności zasłonięcia ust i nosa, rękawiczkach jednorazowych/dezynfekcji rąk.
- Proces przyprowadzania i odbierania ucznia jest nadzorowany nauczyciela i/lub przez pracownika wyznaczonego przez dyrektora.
- Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń zdrowy, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
- Jeśli uczeń manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby rodzice/opiekunowie powiadomieni przez nauczyciela zobowiązani są do pilnego odebrania ucznia ze szkoły.
- Odbiór ucznia następuje po podaniu przez rodzica lub innej osoby upoważnionej, imienia i nazwiska ucznia, pracownikowi dyżurującemu przy drzwiach wejściowych do budynku.
- Wyznaczony pracownik udaje się po ucznia, przyprowadza i przekazuje osobie odbierającej, w wyznaczonej do tego strefie – przed wejściem do szkoły.
- Pracownik po wydaniu ucznia rodzicowi, rejestruje czas jego wyjścia;
§ 8.
- Korzystanie z dystrybutorów wody przez uczniów możliwe jest wyłącznie pod nadzorem opiekuna.
- Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
- Uczniowie spożywają posiłki w formie II śniadania przyniesionego z domu:
1) Posiłki spożywają przy przy stolikach w swojej sali z rówieśnikami z danej klasy;
2) spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych odbywa się z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożycia posiłku;
3) przed spożywaniem posiłku i po spożyciu posiłku przecierają stoliki ręcznikiem papierowym z podajnika ręczników;
4) przed spożywaniem posiłków i po posiłku uczniowie myją dłonie.
- Ciepły posiłek - obiad dostarczany jest przez zewnętrzną firmę cateringową.
- Firma cateringowa dostarcza posiłek w pojemnikach jednorazowych i sztućce jednorazowe.
- Firma cateringowa odbiera zużyte pojemniki, sztućce i odpadki.
- Przy wejściu do kuchni i stołówki znajduje się dozownik z płynem do dezynfekcji rąk.
- Wszystkie osoby wchodzące do kuchni i stołówki zobowiązane są dezynfekować ręce.
- Uczniowie spożywają ciepły posiłek (obiad) dostarczony przez firmę cateringową:
1) Spożywanie obiadu odbywa się w stołówce szkolnej, w której zapewnione są prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii;
2) Z obszaru sali jadalnej usuwa się dodatki: cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki;
3) Posiłki, jednorazowe, sztućce, serwetki wydawane są przez wyznaczonego pracownika obsługi szkoły, który ma założone rękawiczki jednorazowe i maseczkę osłaniającą usta i nos;
4) Spożywanie posiłków powinno odbywać się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m, chyba, że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;
5) Posiłki wydawane są zmianowo lub w miarę możliwości - spożywanie ich przy stolikach z rówieśnikami z danej klasy;
6) Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie;
7) Przed spożywaniem posiłków i po posiłku uczniowie myją dłonie.
- Przed spożyciem przez uczniów posiłku pracownik obsługi dezynfekuje powierzchnię stołów oraz krzeseł (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane będą posiłki.
- Po spożyciu przez uczniów posiłku pracownik obsługi dezynfekuje powierzchnię stołów oraz krzeseł (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.
- Myje i dezynfekuje ręce po każdej czynności porządkowej;
- Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji;
- W trakcie spożywania posiłków przez uczniów nauczyciel dyżurujący dba o higienę spożywania posiłków oraz pilnuje aby uczniowie nie wymieniali się posiłkami.
§ 9.
- Nie organizuje się żadnych wycieczek, wyjazdów do kina teatru, wyjść poza teren szkoły.
- Nie organizuje się pokazów, koncertów na terenie szkoły.
- Nie organizuje się apeli uroczystości szkolnych, w których doszłoby do gromadzenia się uczniów z różnych klas.
- Nie organizuje się uroczystości gminnych i środowiskowych.
- W przypadku, gdy pogoda na to pozwala, uczniowie korzystają z terenów rekreacyjnych przyszkolnych: przyszkolny placu zabaw, boisko szkolne, przy czym uczniowie mogą korzystać jedynie ze sprzętów dopuszczonych do użytku przez dyrektora. Pozostałe sprzęty zostają otaśmowane/odgrodzone.
- Do szatni poszczególne grupy uczniów wchodzą rotacyjnie.
- Wyznacza się dodatkowe miejsca zastępcze na szatnię.
- Na teren przyszkolny poszczególne grupy/klasy wychodzą wyznaczonym dla nich wyjściem.
- Nie przebywamy na placu zabaw, gdy przebywa tam inna grupa/klasa.
- Urządzenia znajdujące się na terenie placu zabaw, boiskach szkolnych dopuszczone do użytku, przed rozpoczęciem zajęć, po zajęciach każdej grupy i na zakończenie każdego dnia są czyszczone i dezynfekowane przez konserwatora.
- Plac zabaw w czasie zajęć szkolnych jest zamknięty dla rodziców, osób upoważnionych do odbioru uczniów i innych osób postronnych.